Nevermore - "Born"

"Religion changed the face of man, thou shalt not kill, we all are gone. The seed of ignorance is born thou shalt not think, thou shalt conform. The pigs order us to follow orders and obey. The flies drink the decaying nectar of their tortured effigy. Cling to wasted beliefs and visions and bathe in apathy again. No solution, the retributions of spiritual sickness begins..."



събота, 19 декември 2009 г.

Katatonia - "Night Is The New Day"


Katatonia ни поднасят още един „странен” албум. Странен, защото съдържанието му звучи твърде нестандартно за земните реалности. От гледна точка на общоприетите критерии тази музика би могла да бъде възприета като дело на налудничави хора с крайно разклатено душевно здраве...и ако трябва да сме честни подобни твърдения не са особено далеч от истината. Нима обаче повечето (да не кажа всички) гении в световната история не са били малко или много луди? Лутайки се из стилове като първичен дет-дуум, готик, алтернативен рок музикантите не само отказаха да сътворят нещо посредствено, а постоянно развиваха композиторския си потенциал, същевременно привличайки разнородни фенове. Никога не се посвениха да експериментират, а истински големите музиканти преди всичко желаят да раздвижват звученето си. И въпреки сериозните промени те останаха себе си. Оставиха непокътната смачкващата меланхолия. Константната дълбока депресия продължава да бъде в основата на творчетсвото на шведите. Това може да се забележи дори само по фотосесиите: сиви, бездушни пейзажи за фон и петте застинали фигури, на чиито лица е изписан израз на безутешност. На отчаяние. На отегчение и дълбока покруса...ако щете и на нежелание за живот. Но не и на липса на смисъла за съществуване, защото дори само изкуството на Katatonia е достатъчна причина за тези асоциални типажи да продължат напред.
“Night Is The New Day” със сигурност не е най добрата, но поне е поредната прекрасна творба на момчетата. Единадесетте нови парчета продължават в посоката, поета с “The Great Cold Distance” - комплексни, многопластови композиции, които се харесват още на първо ухо, но тепърва започват да се разгръщат в цялото си богатство на звуци, покривайки слушателя като черен плащ. Прави впечатление, че в по-голямата си част албумът не носи характерната за останалите Kataton-ски записи тежест. (абстрахирам се от “Last Fair Deal Gone Down”, естествено) Единствено във “Forsaker” и началото на “The Day And Than The Shade” са поместени рифове, които могат да се мерят с китарните чукове от “Viva Emptiness”. В останалат си част “NITND” изненадва с още по-наситена атмосферичност и някои нестандартни нововъведения, в иначе редовните за групата,разчупени постановки. Използвани са електронни бийтове (в малко количество) с цел постигане на ефектен контраст с невероятните перкусии на барабаниста. Включени са и партии на цигулка-нещо смело и преди всичко добре осъществено. Що се отнася до клавирите, то те са на обичайното високо ниво, издигайки депресарското настроение до тотална психария, но и докосвайки толкова нежно, колкото е фин допирът на човешката плът до кадифе.
Изненади няма, но липсват и безлични парчета, което вече е ненормално за състав с двадесетгодишен стаж. “Idle Blood” навява приятни спомени за прелестната “Omerta” с разликата, че новата балада е по-музикантска и многопластова. Тази, както и “Onward Into Battle” са двете песни, които носят и звучене тип последния Opeth. Прогресарските пинизи намират повече от успешно приложение в леденостудената музика на Katatonia. Цялата нежност, романтика и интимност на “NITND” са комбинирани със семпли, но изгарящи рифове като тези в “Liberation” или в “Nephilim”. Мелодиите вият злокобно и песимистично, докато незаменимия Jonas Renkse безпроблемно предизвиква скръб с гласа си, който сякаш идва от готическа катедрала-плътен, ясен, въздействащ, чувствен и отекващ. Вокалът си е позволил и някои нестандартни изпълнения-по точно в затварящата “Departer”, една от най-гибелно подтискащите песни въобще.
Хубаво е, че тази група явно няма намерение някога да ни разочарова. Тя ще си остане неразбрана от мнозинствата, но все така лична за феновете й. Защото шведите винаги са одухотворявали творбите си, дарявайки ги с толкова много емоция и красота. Да, мракът определено е красив, а той ще ви обгърне през нощта-вашият нов ден.

8

Няма коментари:

Публикуване на коментар