Nevermore - "Born"

"Religion changed the face of man, thou shalt not kill, we all are gone. The seed of ignorance is born thou shalt not think, thou shalt conform. The pigs order us to follow orders and obey. The flies drink the decaying nectar of their tortured effigy. Cling to wasted beliefs and visions and bathe in apathy again. No solution, the retributions of spiritual sickness begins..."



неделя, 2 май 2010 г.

Grindcore: top 10

Директен, груб и безпардонен, грайндкорът е не просто безжалостно бичуващ поджанр в екстремната музика, но и начин на живот. Наболели теми като псевдополитиката, урудливите отклонения от нормите в съвременното общество и контролът, упражняван върху почти всеки един от нас, в комбинация с безумно бруталния микс от дет, траш, хардкор и пънк, са основите, на които се гради цялата сцена. Да бъдат отсеяни нейните най – благодатни дарове е нелека задача, ето защо съм много щастлив, че имах възможността да работя по тази класация заедно с най – новия кадър в екипа на българския уебзин Metal World – Петър Иванов (MetallicaAntiFan). Двамата самопожертвователно си навряхме тиквите в месомелачката заради вас!

10. Pig Destroyer - "Prowler In The Yard"

“Prowler In The Yard” несъмнено е един от най-добрите грайнд албуми на последната декада. Изграден изцяло в духа на Anal Cunt, този диск се превърна във вечна класика. Съставен от невероятни лирически теми, разказващи за лесбийски афери, в рамките на 35 минути албумът е способен да вдигне във въздуха атомна електроцентрала, а в рамките на още толкова, да заличи цялата планета. Ако досега не сте чули за какво иде реч, веднага наваксайте, защото пропускът, който сте направили е непоправим. Мисля, че е безпредметно да споменавам, че Scott Hull е главен деятел на тази велика свинщина!

[MAF]

9. Agoraphobic Nosebleed - "Altered States Of America"

Както в Pig Destroyer, така и в Agoraphobic Nosebleed, Scott Hull вилнее по най-лудият възможен начин. 100 песни в рамките на по-малко от 30 минути едва ли е нещо, което ще срещнете под път, и над път. Освен този ОГРОМЕН плюс, записът притежава страхотни темпове, извънземни ударни парии и много още, съставено от най-мръсните помисли на Scott.

[MAF]






8. Nasum - "Helvete"

Основани от бивши членове на гор дружинката Necrony, Nasum са ярък пример за самобитност, талант и хъс във време, когато почти всичко е казано/измислено. Злощастния край на групата, предопределен от неочакваната смърт на нейния двигател - харизматичния фронтмен Mieszko Talarczyk, както в повечето случаи от това естество ни даде възможност да оценим творчеството й както подобава. "Helvete", предпоследния Nasum - ски марш, не е нищо по - малко от шедьовър. Зашеметяващите 22 аудио шамара ни просват директно на пода с изненадващо чист звук, феноменална концепция и истинско пиршество от темпо смени. Безкомпромисен!

[shogot]


7. Extreme Noise Terror - "A Holocaust In Your Head"

Не допускайте това, което направих аз, защото ако прекалите с приемането на “A Holocaust In Your Head” в главата ви, наистина ще настъпи абсолютен холокост. Мисля, че е излишно да споменавам колко ценен е този албум за кръст грайнда и какъв предвестник се явява за този стил. Споменах ли двойните вокални извращения, брилянтно изпълнени от Dean Jones и Phil Vane? Споменах ли за интензивността на албума и натуралистичното му звучене, а? Вместо да ви убеждавам в това, защо просто не си го пуснете и не усетите могъществото му сами?!

[MAF]



6. Anal Cunt - "I Like It When You Die"

Първи албум с психопата Seth Putnam пред микрофона, “I Like It When You Die” е и връх в творчеството на безумците Anal Cunt – абсолютен триумф на всич

ко извратено, грозно и шокиращо. Всяка следваща песен (а те са 52) оставя все по – дълбока следа в психиката ви. Няма друга група, която да пише толкова съвършено – неадекватни текстове. Тук те ще ви накарат да се превивате от смях, повръщате от погнуса, изпотрошите прешлените си от куфеене и разбиете с бухалка мутрата на първия срещнат полицай. Класика!!!

[shogot]



5. Brutal Truth - "Extreme Conditions Demand Extreme Responses"

Макар и по-детаджийски, Extreme Conditions Demand Extreme Responses” си остава най-доброто творение на американските грайнд ветерани Brutal Truth. Съчетал лирическата насоченост на Napal m Death, скоростта на Carcass и класическият звук на Repulsion, този албум се превръща в образец за американците, такъв какъвто е “Scum” за англичаните. Скоросттни ритми, двойни грухалки и писъци, гарнирани с хайпър бластове правят този албум един от най-добрите грайнд записи на всички времена, короня свайки нюйоркчаните за кръстници на жанра. Класика!
[MAF]

4. Repulsion - "Horrified"

Малко са албумите, които шокират десетилетия след появата си, а “Horrified“ със сигурност е един от тях. Обложката, макар и култова в статута си, е откровено наивна, карикатурна и...абе забавна, но това, което в действителност чака слушателя, далеч не е весело. Repulsion изличават всяка съжалителна усмивка не с хаотични тресни, а със структурирани такива, като именно тази убедителност е ключът към успеха на това, иначе ужасяващо издевателство. Ненужно е да обяснявам колко важна е тази банда за развитието на грайнда. Ако не притежавате "Horrified", не сте за никъде. Ако пък го имате сте само за лудницата. Вие преценявате коя от опциите е по – добрата.

[shogot]


3. Terrorizer - "World Downfall"

Terrorizer са основни фигури в грайндкор движението и само непросветените, глупаците или лудите, биха тръгнали да оспорват тази теза (по-скоро факт). “World Downfall”, вторият и последен дългосвирещ запис на терористите от САЩ е брутално агресивен, но и изумяващ с творческата мисъл, вложена в него. До ден днешен това си остава една от най – музикантските и прецизни от гледна точка на цялостното оформление творби в жанра. С една дума: революционен.

[shogot]




2. Carcass - "Symphonies Of Sickness"

Carcass са пионери в не едно начинание. В това кратко резюме аз ще се съсредоточа върху най-красивият им, и важен период. Да оставим настрана мелодета и другите залитания на Ливърпулци. Нека се насочим към горграйнда, в най-чистата му форма. Нека се насочим, към, именно създателите на гор грайнда; хората които построиха основите на огромен стил в грайндкора, а както, и че 70% от днешната сцена нямаше да съществува, ако не бяха тези болни пациенти, издигащи се от Обединеното Кралство. Няма смисъл да казвам колко много е дал “Symphonies of Sickness” на грайнда. Просто е безпредметно, а и такова явление трудно би могло да се опише с няколко изречения. Вместо да ви развалям кефа, описвайки колко бърз и безцеремонен е той, ще ви оставя сами да чуете за какво става въпрос!

[MAF]


1. Napalm Death - "Scum"

Случвало ли ви се е да бъдете измъчвани от опасението, че недай си Боже, главата ви няма да остане на раменете си в следващите 30 минути? “Scum” вече 23 години дава повод на горкичките си слушатели за именно тази тревога. Това, че е на първо място в нашата класация, и то с огромна преднина пред останалите девет тави, няма да е изненада за никого. Да, дебюта на тези велики бирмингамци не е най – добрият им албум нито в цялата им дискография, нито дори конкретно в ерата на Lee Dorian, но...какво щеше да се случи без него? Грайндът тръгва именно оттук. Бластбийта, втежнения с дисторшън бас, оралния терор, социално ангажираните текстове. Ако все още не съм ви убедил в правилността на нашия избор, псунете си “Scum” отново. Само, пак ви предупреждавам, пазете си главите!!!

[shogot]


Няма коментари:

Публикуване на коментар